Sagrada Familia: uniek bouwwerk in Barcelona

De Sagrada Familia: meesterwerk van Gaudi

De Sagrada Familia (heilige familie) is een basiliek in Barcelona. sagrada-familia-weekendje-barcelonaDe bouw van deze imposante kerk werd gestart in 1882 door architect Antoni Gaudi in de tijd dat het Catalaans Modernisme genoemd werd.

De Sagrada Familia is met recht een van Gaudi’s meesterwerken te noemen. Tijdens de bouw stond hij erop van alle ontwikkelingen op de hoogte te blijven. Gaudi verwachte dat de bouw circa 10 jaar zou duren, later bleek dit geen reële doelstelling. In 1926 stierf de architect plotseling toen hij werd overreden door een tram. Gaudi is begraven in de crypte onder de basiliek.

Na de dood van Gaudi werden de werkzaamheden stilgelegd, en medio 1952 werden deze voortgezet. Momenteel staat het merendeel van de basiliek nog steeds in de steigers.

Dit zeer uniek en individualistische bouwwerk van Gaudi , waarin zowel Moorse als Gotische invloeden te zien zijn, zijn grillig van vorm. Rijk versiert met kleurig mozaïek van glas en gebroken tegeltjes, in prachtig vormend stucwerk met origineel smeedwerk.

De basiliek bestaat uit drie gevels:

  • de glorie va christus
  • de passie en de dood
  • de geboorte en sterfte

De basiliek bestaat momenteel uit 18 torens, twaalf daarvan verwijzen naar de apostelen. Vier torens verwijzen naar evangelisten, de laatste twee naar Maria en Christus. Op, aan en in de basiliek is enorm veel beeldhouwwerk te zien. Het beeldhouwwerk illustreren bijbelse taferelen, met name de geboorte facade, welk aan het eind van de 19e eeuw zijn gemaakt.
Wanneer de bouw van de Sagrada Familia is voltooid, is het de grootste basiliek van de wereld. Tenminste… als het ooit afkomt.

De Sagrada Familia basiliek bezoeken

Als u denkt dat de basiliek van de buitenkant al imposant is, dan raad ik zeker een bezoekje aan de binnenkant aan. U kunt met een lift de torens bedwingen, het uitzicht van boven geldt als één van de mooiste zichtplekken van Barcelona.

De toegangsprijs bedraagt momenteel in 2012 €8,00 en als uw gebruik wilt maken van de lift betaald u hiervoor €2,00.